Vuosikokous 2001

Maaliskuun 8. päivän iltaa vietettiin vuosikokouksen merkeissä. Aluksi teimme tutustumiskierroksen Savcor Coatingsin pinnotustehtaalla, sen jälkeen pidimme varsinaisen kokouksen, ja pullakahvien jälkeen saimme kuulla TTL:n terveiset.

Kolme vuotta sitten käynnistynyt massatuotanto on merkinnyt Coatingsille laajentumista kansainvälisesti. Tällä hetkellä pinnoituslinjat humisevat Mikkelin lisäksi Texasissa, Brasiliassa sekä Kiinassa. Tehtaiden sijoittuminen ei ole ollut sattumanvaraista, vaan toiminta on seurannut Nokian matkapuhelimien valmistusta. Kierroksemme aikana laatupäällikkö esitteli meille suojeltavat kaverukset – Leonardon sekä Haraldin. Läpikulkumatkalla olevia kuoria ei makuuteta varastoissa, ja niinpä Coatingsin tilaukset kulkevat kädestä suuhun.

Savcorin käyttämää pinnotusmenetelmää kutsutaan magnetrosputteroinniksi. Siinä tyhjiössä makaava kohde saa ohuen, mutta kuitenkin tiiviin, suojakerroksen plasmaksi höyrystetyistä metalliatomeista. Matkapuhelimien sisäinen pinnote vaimentaa puhelimen synnyttämää sähkömagneettista ja radiotaajuista säteilyä ulospäin, ja toisaalta suojaa itse puhelinta ulkopuolisten sähkölaitteiden häiriöiltä. Näistä on EU:ssa tarkat määräykset.

Dekoratiivinen pinnottaminen on myös saanut jalansijaa matkapuhelimissa. Muutoin koristepinnotusta on käytetty mm. loistoristeilijöiden hissien sisäpaneelien kultaukseen. Toisaalta hisseissä on huomattu tarvetta naarmuttamista kestäville pinnoille. Oli pinnoituksen syy mikä hyvänsä, pinnoitettavaksi käy sellainen prosessin lämpötilaa kestävä materiaali, joka ei itse höyrysty prosessissa.

Ympäristöystävällinen pinnotusmenetelmä ei tuhlaa pinnotusmateriaalia, vaan loppuunkulutetut kohtiot palaavat sulattamon kautta uudelleen kiertoon.

Mikkelin tehtaalla on tutkittu myös hapen läpäisykykyä pienentävien pinnotteiden käyttöä elintarvikepakkauksissa. Joissain pakkauksissa käytetty alumiini suojaa kyllä ilmalta, mutta se ei sovellu mikroaaltouunissa lämmittämiseen, koska sitä pidetään myrkyllisenä. Testatuilla materiaaleilla ei ole näitä haittoja.

Tutustumiskierroksen lopussa aikaa ei enää riittänyt prosessia hoitavaan ohjelmistoon tutustumiseen, sillä itse vuosikokouskin oli pidettävä. Näin ollen siirryimme Insinöörinkadun toiselle puolelle jatkamaan iltaamme.

Vuosikokouksen päättämisen jälkeen oli vuorossa Mittyn kahvitarjoilu, ja saimme kuulla Tietotekniikan liiton toiminnanjohtaja Jouko Ruissalon puheenvuoron. Ruissalo kertoi meille näkemyksiään teemayhdistysten asemasta jäsenistön keskuudessa sekä alkaneesta TT-Tori -projektista.

Projekti on liiton webbisivujen uusimishanke, jonka tarkoituksena on nykyisten jäsenpalvelujen lisäksi tarjota IT-alan ammattilaisille portaalityyppinen palvelu. Tulevan TT-Torin sisältä löytyvät mm. IT-alan uutiset, kurssikalenteri, tapahtumatiedot, jäsenyritysten esittelyt, tietolähteet, tutkimustiedot, sekä tiedot avoimista työ- ja harjoittelupaikoista. Sivuilla tullaan kertomaan myös kiinnostusta herättäneestä ECDL:stä, eli eurooppalaisesta tietokoneen ajokortista, ja julkaisemaan verkkolehtityyppisesti artikkeleita yhteisöjäsentiedotteesta.

Kullekin jäsenyhdistykselle on varattu oma esittelysivu, ja itse asiassa TTL tulee tarjoamaan mahdollisuuden yhdistyksille myös sijoittaa kotisivunsa kokonaan liiton käyttämälle palvelimelle.

Jokainen yritysjäsen saa myös oman jäsensivun, jolla se voi kertoa itsestään ja toiminnastaan. Yrityksen tuotteiden esille tuomisesta on liitolla kuitenkin jäsensivua koskevia rajoituksia.

Jouko Ruissalo kertoi myös, että jatkossa liiton järjestämien ja pohjustamien koulutustapahtumien määrä tulee lisääntymään. Pohjustamisella tarkoitetaan sitä, että liiton koulutuspaketteja voidaan käyttää eri paikkakunnilla paikallisten yhdistysten voimin.

Vuosikokousillan loppukaneetiksi jääköön liiton toiminnanjohtajan toteamus, että Mittyn vahvuutena on sosiaalinen ihmisten välinen verkosto ja sitä tulee vaalia. Eli jos vielä et ole ottanut osaa, tule rohkeasti vain mukaan!