etusivu | johtokunta | tapahtumat | toiminta | yleistä | liittyminen | palaute

SYYSOLUMPPIALAISET 2006

Sääkartalle lätkäistyn sadepilven uhka leijui ilmassa, ja itseasiassa ehtikin ripotella vettä ennen tapahtuman alkua, mutta luontoäiti armahti meitä hieman ja jätti vain tuulisen ilman muistuttamaan vuodenajasta. Olihan SYYSolumppialaisten aika.

Kisojen vetovastuu oli langennut tällä kertaa viime vuoden voittajalle, eli Mikkelin tietotekniikkayhdistykselle. Näinollen kisaorganisaatio oli etsinyt soveltuvaa tapahtumapaikkaa Etelä-Savosta ja sijoitti nuppineulan kartalla lopulta Mäntyniemen kohdalle.

Kisapaikan nimeämisen lisäksi myös lähemmät ajo-ohjeet välitettiin vierasjoukkueiden yhteyshenkilöille, jotta perille suunnistamista sekä aikataulutarkkuutta voitaisiin tarvittaessa pisteyttää. Vaan kuinka ollakaan, kisapaikalle johtava pääväylä meni poikki vakavan liikenneonnettomuuden vuoksi. Hyvää tuuria oli meillä matkassa, että MITTYn huoltoauto ei osunut samaan aikaan kohdalle.

Syysolumppialaisten aloittaminen siis hieman viivästyi, mutta Riutan kautta koukaten kilpailijat osasivat navigoida perille. Meriselityksiä ei kuultu, joten autot nykyään tuntuvat tietävän, mistä mennä – tai siis tarkemmin IT opastaa mutta kuljettaja viimekädessä suunnan päättää.

Suuntasimme alkajaisiksi saunatuvalle syömään. Tarjolla oli perinteistä kiusausta, kinkulla taikka kasviksilla, sekä salaattia. Leipäkorista kisailijat saivat ruista ranteeseen, ja ruoan kylkiäisenä ruokajuomaksi oli tarjolla mehua taikka maitoa. Mikään ei silti estänyt nauttimasta ruoan kanssa ohrajuomaa, lonkeroa tai siideriä, tai jotain muuta laajasta alkoholittomasta valikoimastamme.

Olumppiatuli sytytettiin, Mittyn puheenjohtaja toivotti osanottajat tervetulleiksi ja kisat pääsivät alkamaan. Ensimmäisessä kisalajissa kaksihenkiset (mekaanikko ja lentäjä) joukkueet valmistivat englanninkielisen (mutta onneksi kuvitetun) määrittelyn mukaan paperilennokit ja lopuksi primääritestasivat niiden aerobisia ominaisuuksia. Tässä lajissa pisteytettiin taitteluun käytetty aika sekä lentomatkan pituus, ja arvosteltiin kuinka tarkkaan määrittelyä oli noudatettu. Syysolumppialaisten henkeen olisi ollut sallittua, että joukkue ottaa riskin ja taittelee perinteisen ”konttorilennokin”, mutta ilahduttavasti reilu urheilumieli oli vallalla.

Ensimmäisellä kierroksella virheettömimpään mallisuoritukseen ylsi MITTY. Jälkimmäisellä kierroksella konemalli oli haastavampi, mutta aikaa ei kulunut merkittävästi enemmän, joten joukkueille taittelu alkoi olla rutiinijuttu. Kuluukohan seuraavalla viikolla normaalia enemmän toimistopaperia…

Toisessa lajissa nelihenkiset joukkueet tarkkuusheittivät lerppuja muoviämpäreihin. Joukkueet saivat vapaasti valita ratansa, mutta siitä huolimatta Esatky ilmoitti olevansa tyytymätön valitsemansa radan geometrisiin ominaisuuksiin. No, kieltämättä maasto oli toimistolattiaa kumpuilevampi. Lerpunheitto oli sopivan haastavaa, eikä siinä auttanut vaikka lerpun kokeili rutistaa palloksi. Error - Disk failure…

Kolmantena lajina oli teepussin pituusheitto. Järvestä juoksujalkaa haettiin mukillinen vettä, teepussia kastettiin siinä viiden sekunnin ajan, ja sitten kiskaistiin pahvilappusesta kiinni pitäen niin pitkälle kuin suinkin, että pussi, lanka, ja etikettilappunen tulevat maahan yhdessä. Lajin maakuntaamme tuonut kisaorganisaation jäsen yllättyi teepussien kestävyydestä – ainakaan Euroshopper-merkki ei näytä hajoavan käsiin – ja niin vedot olivat uljaita. Ilmassa oli ruusunmarjateen tuoksua…

Koska syysolumppialaisten teemana oli tänä vuonna heittäminen ja ajankohtaisesti tulentekovälineitä ei hyväksytä käsimatkatavaroiksi, niin neljäntenä kisalajina oli tulitikun heitto. Tikuiksi olimme valinneet isommat takkatikut, joita kilpailun temmellyksessä on koon puolesta helpompi käsitellä. Virtuaalisella Kytky-suorituksella kalibroitiin sopiva etäisyys maaliin, mutta kisaavat joukkueet yllättivät taitavuudellaan järjestäjät. Mutta hätiä mitiä, pääsimmepä nopeammin saunomaan.

Saunominen ei sitten sujunut ihan ruusuisesti, miesten näkökulmasta. Ensiksi leidit saivat väljemmät tilat ja puilla lämmitetty kiuas piti tehonsa. Toiseksi miesten puolella sähkökiuas antoi ”leppoisat löylyt”. Harmitti, ettei erillistä savusaunaa oltu varattu kolmanneksi vaihtoehdoksi.

Saunan jälkeen paistoimme hetken makkaraa ja sitten siirryimme saunatuvalle kuulemaan syysolumppialaisten tulokset. Virtuaalisessa sarjassa Kytky oli omaa luokkaansa, mutta koska palkinnotkin olivat virtuaaliset, ei siitä sen enempää. Jokaista länsäolevaa muistettiin PuuhaPete-karamelleillä, ja joukkueet saivat perinteiseen tapaan menestymisen mukaisesti kuohujuomaa sekä pystien virkaa toimittavat koottavat lentokoneet.

Vuoden 2006 syysolumppialaisten tulokset:
ESATKY 19 pist.
MITTY 17 pist.
ITKY 16 pist.

Reported by: tiedottaja