Mikkelin tietotekniikkayhdistys ry

Kesätapahtuma Heimarissa 2006

SEMINAARIRISTEILY 2006

Olemme ilolla saaneet havaita, että viimeaikoina perinteiseen kesätapahtumaamme ilmoittautuneilla on käynyt hyvä tuuri, kun osallistujamäärä ei ole laiturilla pudonnut sitten ilmoittautumisten. Kokonaismäärissä hieman olemme parhaimmista vuosista jääneet jälkeen, mutta jokatapauksessa iskukykyinen vapaalle heittäytyvä 14 hengen porukka oli tällä kertaa lähdössä matkaan.

Olimme ajallaan paikalla ja M/S Jaarli lähtövalmiina, joten ei muuta kuin kannelle ja menoksi! Menomatkan ohjelma oli meillä koulutuksellinen – aiheena median viimeaikoina rummuttama Web 2.0.

Aiheeseen pureuduttiin ryhmätöiden kautta, ja ryhmien kokoonpanot arvottiin pelikortein. Joukossamme oli ilmeisen taitavia korttihaitakin, sillä kortteja ei ollut helppo saada takaisin niiden kadotessa hihansuihin… Ensimmäisessä ryhmätehtävän hahmotuskykyä kysyvässä osiossa joukkueiden tuli täyttää sanoista puuttuvat kirjaimet, ja toisessa osiossa järjestellä sekoitetuista kirjaimista oikeat sanat. Tehtävässä tentaattiin, kuinka hyvin mittyläiset olivat ehtineet omaksua Web 2.0:aan liittyvää sanastoa ja ilmiöitä.

Seminaarijuoman ja ryhmähengen voimin joukkueet saivat ratkottua tehtäviä melko mukavasti, vaikka aihe oli uusi ja tehtävät haasteellisia. Aiheen kapea-alaisuuden vuoksi uusia innovaatioita ei vuoden 2001 tapaan lainehtinut tämän tehtävän myötä, mutta mittyläiset laittoivat parastaan. Päivän uusioehdotuksia olivat muassaan VARAVOIMATTOMUUS, BROTOSFÄÄRI, VALAMIS-Emaili, BOOLI, VARAROMUTUSHUONE, WWW-TAHMAISUUS ja ÄHELLYSYRITYS. Saas nährä uhkaako samaten ehdotettu UHSpam (Ultra High spam) tuota Valamis-sähköpostisovellusta/protokollaa. Aivankuin noista ehdotuksista paistaisi kantapään kautta saatu kokemus tietotekniikasta…

Vaikka Web 2.0 kuvastaakin muutosta, tuo muutos katsotaan tapahtuvat yleisestiottaen positiiviseen suuntaan. Tehtävien ratkomiseen varatun ajan umpeuduttua paljastettiin, mitä mysteeristen sanahirviöiden taakse kätkeytyi:

YHTEISÖLLISYYS
BLOGI, BLOGGAAJA
Blogiksi kutsutaan jatkuvasti päivitettävää www-sivua tai verkkopäiväkirjaa. Verkkopäiväkirjan kirjoittaa kutsutaan bloggaajaksi.
BLOGOSFÄÄRI
Blogien luoma linkittynyt kokonaisuus.
KÄYTTÄJÄLÄHTÖINEN
Käyttäjien tuottamaa sisältöä verkkoon.
KETTERÄ
Ideasta julkaisuun työstö nopeaa, sekä kuluttajien kommentit kehittävät.
MASHUP
WWW-palveluja integroiva hybridisovellus.
AJAX
Sekatekniikka, joka yhdistää XML:ään Javascriptiä, dynaamista html:ää ja css:ää.
ITSENSÄKORJAAVA
Sivuston disinformaatio siivoutuu käyttäjien toimesta. Hyvänä esimerkkinä Wikipedia.
VERSIOIMATTOMUUS
Palvelulähtöistä, ominaisuuksia lisätään sitä mukaan kun kysytään ja keritään. Käyttäjä ei edes tiedä mikä versio olisi kyseessä, koska hän käyttää palvelua. Hyvänä esimerkkinä Google.
VÄLIMIESMALLI
Autetaan kysynnän ja tarjonnan kohtaamista.
UUTISSYÖTE
Muuttuva tieto (tässä tapauksessa uutiset) kerätään automaattisesti eri lähteistä.
ARVOSTUSJÄRJESTYS
Eniten kysytyt/tilatut/pisteitä saaneet hakutuloksissa ensin.
MAINOSTAMATON
Tunnetuksi tulo mainostamatta.
WWW-POHJAISUUS
Ohjelman/palvelun käyttöön riittää yksistään www-selain.
FOLKSONOMIA
Luokittelu avainsanojen mukaan, ei kategoriahierarkiaa.
PALVELUNÄKÖKULMA
Ei teknistä näkökulmaa, vaan helppokäyttöistä palvelua.
VUOROVAIKUTUSKANAVA
WWW ei ole enää julkaisukanava, vaan käyttäjät itse tuottavat, hallinnoivat, jakavat ja yhdistävät omaa ja muiden luomaa informaatiota.

Koulutusvastaavamme oli huonoksi onneksi tuona päivänä estynyt, joten tiedottajamme tuurasi tulosten kokoamista. Tulosten perusteella jäsenlehtiin tutustumisesta oli ollut hyötyä, taikka joukkueet olivat edenneet arvauskyvyn voimin. Oli sitten niin tai näin, tasapistein jaetulle ensimmäiselle sijalle ylsivät joukkueet “Tosijätkät” sekä “Akat”. Ainoastaan yhden pisteen erolla ylsi toiselle sijalle joukkue “Ässät”. Joukkue “Kurko” kurkotteli kolmanneksi. Mittyn seminaariristeilyn joukkueet tänä vuonna sijoituksineen:

Jaettu 1. Sija
Tiina
Marjo
Kimmo
Teuvo
Aila
Jari

2. Sija
Päivi
Risto
Reijo

3. Sija
Terttu
Satu
Ari
Ilmari

Sopivasti seminaariosuuden päätyttyä saavuimme Heimarin rantaan. Saimaan vedenpinta oli yllättävän matalalla. Rantasauna oli vapaana, joten reppumme jäivät lepuuttelemaan saunatupaan, kun itse suunnistimme päärakennukselle ruokailemaan.

Sisällä meitä odotti perinteinen seisova pöytä. Kevyen alkupalan jälkeen nautimme muhkeita ja maukkaita jauhelihapihvejä perunamuussin kera, jälkiruoan sekä kahveet. Sää oli suosiollinen, joten viihdyimme hyvin ulkoterassilla. Ruokailun jälkeen, kun osanottajat olivat tyytyväisiä oloonsa (eivätkä jaksaisi pinkoa niin lujaa karkuun), rahastonhoitajamme keräsi osanottomaksut (tänä vuonna 12 euroa per nokka).

Koska heti syömisen jälkeen ei saunominen ole välttämättä hyväksi, pelasimme ensin erän mölkkyä. Porukka jakautui kahden hengen tiimeiksi kahdelle pelikentälle. Toisella kentällä pelivarusteena oli aito ja oikea kotimainen Mölkky, ja vertailukohteena toisella kentällä sen pikkuserkku, joka totteli nimeä mökkipeli, palikkapeli tai kalikkapeli – riippuen siitä, millä päällä sitten sattui olemaan (tai mistä hankittu).

Pelin jälkeen sitten saunottiin, miehet miesten puolella ja naiset naisten puolella. Ja jos saunakamppeet muuten oli mukana, mutta pyyhe unohtunut kotiiin, niin ei hätiä, sillä joustavasti lisäveloituksella tarpeen mukaan talon pyyhkeitäkin oli tarjolla. Kesän 2006 miesten rantamuoti oli musta. Lämmin alkukesä oli aikaistanut uintikautta, mutta näissä koordinaateissa Saimaan vesi oli vielä kylmää. “Mitäs sitä hötkyilemään talviturkin heitos - ”, sano savolainen kun avantoon putosi, “hättäisimmät kävi jo viime syksyllä”.

Pitkän saunomiskaavan jälkeen (kun tuli muisteltua löylynheiton SM-kisojen ja atk-konekantojen historiaa) Järvi-Suomen Portin tarjoama eväs maistui meille grillikatoksessa. “Vyötä kyllä riittää, mutta kangas saattaa loppua kesken”. Hiilloksen äärestä kokoonnuimme vielä uudelleen pelaamaan mölkkyä.

Illan hämärryttyä kesätapahtumamme lopuksi kumitassut toivat meidät takaisin Mikkelin keskustaan. Ilta sujui rattoisasti ja se toi rentouttavan hetken juhannukseen valmistautuville. Kiitokset MITTYn mukaan lähteneille sekä järjestelyyn osallistuneille!

Reported by: Marko Näivö

Tapahtumalaji: